Maak een illustratieposter animatie poster met een echte foto

illustraor 1

 

Criteria

  • Je gaat een illustratieposter maken, met jezelf als onderwerp of een bekend iemand. Let op: je moet een foto gebruiken, geen animatie, die ga je maken.
  • De achtergrond maak je zelf. Dus knip hem uit de bestaande foto. Zie uitleg.
  • Er staat 1 woord in de poster dat iets over het onderwerp van je poster.
  • Je plaatst minimaal 1 voorwerp/dier/symbool in je poster dat net als het woord bij het onderwerp past.
  • Daarnaast wordt er gekeken of de kleuren goed op elkaar zijn afgestemd. Pas dus de kleuren waar nodig aan;
  • Je moet, duidelijk zichtbaar, gebruik gemaakt hebben van het verloop gereedschap.

 Stap 1

Maak een nieuw document aan, A4 formaat. Weet je niet hoe dat moet? Kijk dan hier.

Stap 2

Maak een leuke foto van jezelf of gebruik er een die je al eerder gemaakt heb. Deze email je dan naar jezelf en download je vervolgens naar de computer.

Importeer je eigen foto in het nieuwe document. Dit doe je als volgt.

  • Bestand → plaatsen (shift – cmd – P)

Zoek de map waar je foto is opgeslagen en selecteer de foto om te openen.

Stap 3

Nu kun je de foto vergroten/verkleinen tot de gewenste afmeting. Je selecteert de foto met het zwarte pijltje uit de gereedschappen. Dan pak je een hoek van de afbeelding en vergroot/verklein je de afbeelding terwijl je shift in gedrukt houdt, zo blijven de verhoudingen gelijk en voorkom je een uitgerekt hoofd.

Illustrator 2

 

Stap 4

Actief overtrekken.

Selecteer je afbeelding. Ga dan naar ‘snelle handelingen’ rechts in je menu. Kies ‘afbeelding overtrekken’ en kies voor ‘6 kleuren’ . Zie afbeelding. Je foto (bestaande uit duizenden kleuren) wordt nu teruggebracht tot 6 kleuren waardoor het een animatie lijkt.

Hieronder zie je wat er dan gebeurt.

Illustrator 6

 

Stap 5

Kies nu ‘uitbreiden’. De 6 verschillende kleuren worden ondergebracht in ‘kleurvlakken’ die je kunt selecteren. Illustrator zet langs alle randen vector punten. Nu kun je de randen/vlakken van vorm veranderen.

 

Illustrator 8

Stap 6

Nu kun je met het witte selectiepijltje een kleur kiezen uit je afbeelding. Het kleurvlak dat je aanklikt wordt omringd door vectoren en is nu klaar om bewerkt te worden. Je kunt dus de vorm aanpassen, de kleur aanpassen of een verloop aanbrengen.

Ik heb in de onderstaande afbeelding op de plek waar de rode stip staat geklikt. Je ziet dat nu het bruine gedeelte in het gezicht geselecteerd is.

Illustrator 9

 

Ik heb in het geselecteerde deel een verloop toegepast. Nu is de linkerkant van het gezicht lichter dan de rechterkant.

Scherm_9

Stap 8

Omdat we de achtergrond moeten ontwerpen is het verstandig om de bestaande achtergrond te verwijderen. Je kan selecties maken en die knippen / deleten. Het is ook mogelijk de gum de gebruiken.

Ik heb de achtergrond verwijderd door selecties te maken met de magic wand tool en op delete of backspace te drukken. Als je iets verwijderd wordt het wit. Dat betekent dat het daar leeg is.

Illustrator 11

Na het verwijderen van de achtergrond ziet het er ongeveer zo uit:

Illustrator 12

Stap 9

Nieuwe laag maken voor de achtergrond.

Het aanmaken van een nieuwe laag is o.a. handig om je figuur en je achtergrond over elkaar heen te kunnen schuiven.

Klik in het menu rechts bovenin op ‘lagen’.

Klik dan helemaal onderin op het symbool van onderstaande afbeelding.

Maak de laag ‘Achtergrond’ op en zet die onderaan.

Stap 10

Ik heb een afbeelding opgezocht via Google afbeeldingen. Die heb ik in Illustrator gezet via ‘bestand’ en dan ‘plaats’, in mijn 2e laag. Daarna heb ik ook weer de functie actief overtrekken gebruikt.

Illustrator 14

Stap 11

Pas nu de kleuren aan, zodat ze beter bij elkaar passen. Dit gaat makkelijk door met de magic wand tool een kleur te selecteren en te wijzigen/mengen in het kleurenpalet.

Illustrator15

Stap 12

Ik heb een afbeelding gezocht van een chimpansee. Michael Jackson had er een met de naam Bubbles. Die afbeelding heb ik via ‘bestand’ en dan ‘plaats’ in mijn document gezet. Bij deze afbeelding heb ik ook weer de ‘actief overtrekken’ functie gebruikt. Daarna heb ik de licht bruine kleur geselecteerd om die vervolgens te verwijderen. Daarna heb ik het kopje verkleind en op het voorhoofd van Michael gezet. Daarna heb ik het wit gemaakt.

Illustrator 16

 

Stap 13

Tekst. Klik op het “Type” gereedschap.

Kies het lettertype dat je wil gebruiken rechts in het menu.

De afmeting van je letters kun je achteraf ook wijzigen door het woord te selecteren. Je pakt weer een hoek op en je sleept het groter. Ook bij letters werken we met een binnen en buitenkant. Je kan dus ook de outline een andere kleur geven als de binnenkant van je letters.

Dit is mijn eind resultaat.

Illustrator 18

 

 

 

C) Illustrator: illustrate een foto